Γιατί Μας Αρέσουν Τόσο οι Τριλογίες και οι Σειρές Βιβλίων;

Έχετε παρατηρήσει ότι όλες οι σύγχρονες τριλογίες σπάνε τα ταμεία στα βιβλιοπωλεία; Βιβλία όπως το Λυκόφως ή οι 50 Αποχρώσεις του Γκρι έχουν κατακτήσει την πλειοψηφία του αγοραστικού κοινού σε παγκόσμια κλίμακα και τα αποτελέσματα εισπρακτικά είναι πραγματικά αξεπέραστα. Δύσκολα θα βρει κανείς μια γειτονιά, όπου δεν υπάρχουν τουλάχιστον κάποια από τα αντίτυπα τέτοιων βιβλίων. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των αναγνωστών, οι τριλογίες που κοσμούν τα ράφια της βιβλιοθήκης μπορεί να ανήκουν στο είδος της επιστημονικής φαντασίας, των αισθηματικών βιβλίων ή ακόμη και της περιπέτειας.

Το Μυστικό της Επιτυχίας

Όταν βγαίνει στη δημοσιότητα μία τριλογία ή μια σειρά βιβλίων με κοινή πλοκή, πολλοί αναγνώστες το θεωρούν ως μία ευκαιρία να δεθούν περισσότερο με τους χαρακτήρες. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τις σειρές στην τηλεόραση, δεν πρόκειται μονάχα για μία ιστορία που ολοκληρώνεται και ξεχνάς τους χαρακτήρες, την πλοκή και την προϊστορία. Εδώ πρόκειται για μία ιστορία που αναβιώνει, ενισχύεται και εμπλουτίζεται. Μέσα από ένα σύνολο βιβλίων, ο αναγνώστης έχει τη χαρά να δει τους χαρακτήρες να εξελίσσονται πολύ περισσότερο και ταυτίζεται μαζί τους.

Μάλιστα, όταν πρόκειται για τριλογίες, υπάρχει το αίσθημα της προσμονής και της ανυπομονησίας για το τι θα συμβεί στην συνέχεια. Είναι πολύ σημαντικό να προωθείται η προσμονή για την συνέχεια με έναν υγιή και παράλληλα ιδιοφυή τρόπο. Ο συγγραφέας χωρίζει την ιστορία σε συνέχειες και προσφέρει ικανές δόσεις που αναζωογονούν το ενδιαφέρον ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σαν αποτέλεσμα, το αναγνωστικό κοινό περιμένει με λαχτάρα να διαβάσει τις επόμενες σελίδες και να μάθει προς τα πού έχει πάει η πλοκή.

Επιπλέον, μέσα από τις τριλογίες και τις σειρές βιβλίων, οι συγγραφείς αποφεύγουν την κόπωση. Σε ένα μεγάλο βιβλίο με εκατοντάδες ή και χιλιάδες σελίδες, είναι αναπόφευκτη η κόπωση εκ μέρους των αναγνωστών. Σπάζοντάς το, ωστόσο, σε μικρότερα κομμάτια, οι συγγραφείς μετατρέπουν το κάθε βιβλίο σε ένα εύπεπτο, διαχειρίσιμο κομμάτι. Αυτό το κομμάτι διατηρεί την ανεξαρτησία του περιεχομένου του, φροντίζοντας ωστόσο να έχει κοινή ραχοκοκαλιά με όλα τα υπόλοιπα βιβλία της τριλογίας ή της σειράς.

Είναι Μήπως μια Παροδική Μόδα;

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά αν οι τριλογίες και οι σειρές βιβλίων όπως ο Χάρι Πότερ θα φύγουν από τη μόδα κάποια στιγμή. Έως τώρα, η πορεία τους υπήρξε μονάχα ανοδική. Σε αυτό έχουν συντελέσει πολλοί παράγοντες, οι οποίοι αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως η συνταγή είναι άκρως επιτυχημένη. Ο συγγραφέας καλείται να δημιουργήσει ένα σύνολο χαρακτήρων, που να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών και να το διατηρούν αναλλοίωτο στο χρόνο. Ύστερα από τη δημιουργία των χαρακτήρων, η πλοκή δομείται και επεκτείνεται ανάλογα. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχει πάντοτε κάτι νέο σε κάθε βιβλίο για τον αναγνώστη.

Αν και η δομή ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο, οι νέες διακλαδώσεις μπορούν να δώσουν τροφή σε νέα κεφάλαια και νέες υπο-ιστορίες. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και αυτό είναι που καθηλώνει το αναγνωστικό κοινό. Έχοντας το υπόβαθρο της αρχικής ιστορίας με συγκεκριμένους χαρακτήρες, οι νέες ιστορίες μπορούν να προστεθούν εύκολα και οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να χαρούν τους αγαπημένους τους ήρωες και σε άλλες περιπέτειες!

Χρειάζεται χρήματα για να αγοράσει τα βιβλία; Δείτε τις καλύτερες της Ρουμανίας πιστωτές.

Διαδραστικά Βιβλία Που Θα Σας Μαγέψουν

Έχετε δει ποτέ σας ένα διαδραστικό βιβλίο; Σίγουρα θα σας κλέψει την καρδιά! Είτε ενδιαφέρεστε για τον εμπλουτισμό των γνώσεων του παιδιού σας είτε σας αρέσει να ανακαλύπτετε καινούρια επιτεύγματα, ένα διαδραστικό βιβλίο δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Τι σημαίνει όμως ο όρος «διαδραστικό βιβλίο»; Σε τι διαφέρει από τα συμβατικά βιβλία και γιατί έχουν γίνει τόσο δημοφιλή ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους;

Η Καινοτομία στην Πράξη

Λειτουργώντας με βάση τα σημεία των καιρών, ορισμένοι εκδότες εστίασαν στην αναμόρφωση των παραδοσιακών βιβλίων. Ο αναγνώστης δε χρειάζεται να παραμείνει παθητικός και απλά να διαβάζει την πλοκή. Μπορεί αντιθέτως να συμμετέχει ενεργά, να ανακαλύπτει πολύ περισσότερα από όσα θα ανακάλυπτε μέσω της ανάγνωσης και να διασκεδάζει πραγματικά.

Συνήθως, τα διαδραστικά βιβλία διατίθενται σε ψηφιακή μορφή. Πρόκειται στην ουσία για ηλεκτρονικά βιβλία, τα οποία προσφέρουν στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας. Εκτός από την όραση, εδώ συνδυάζονται και πολλές ακόμη αισθήσεις μας αρμονικά. Η αφή και η ακοή είναι αισθήσεις που συνήθως παραβλέπονται μέσα από την παραδοσιακή μορφή της ανάγνωσης. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, συμμετέχουν κι αυτές ενεργά και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά συναρπαστικό.

Μια Νέα Μορφή Εκμάθησης

Τα παιδιά ανακαλύπτουν μέσα από την ανάγνωση ενός διαδραστικού βιβλίου και γνωρίζουν τον κόσμο. Πατώντας σε συγκεκριμένα μέρη της κάθε σελίδας, μπορεί να ακούγονται ήχοι ή να εμφανίζονται διάφορα ζώα, αντικείμενα ή φαγητά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μαθαίνουν να αντιστοιχίζουν τον ήχο με την εικόνα κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της νοητικής τους ανάπτυξης.

Το μυαλό ενός παιδιού είναι σαν σφουγγάρι και απορροφά τη γνώση. Την ίδια στιγμή, με την συνεισφορά των διαδραστικών βιβλίων ένα παιδί μαθαίνει να παίρνει πρωτοβουλίες και να αποφασίζει από μόνο του. Κάτι τέτοιο ενισχύει την ανεξαρτησία του και το αίσθημα της κριτικής του σκέψης. Ως αποτέλεσμα, το παιδί μεγαλώνει και νιώθει υπεύθυνος για τις πράξεις του. Δε φοβάται να πάρει μια πρωτοβουλία και να επωμιστεί τις συνέπειες των αποφάσεών του.

Τέλος, το παιδί νιώθει πιο δεμένο με τους χαρακτήρες και πιο κοντά στην πλοκή. Αυτά τα χαρακτηριστικά το κάνουν να συμμετέχει ενεργά και να αφομοιώνει περισσότερα από το ανάγνωσμα που καλείται να απολαύσει κάθε φορά.

Και Τώρα Τι;

Με την είσοδο των διαδραστικών βιβλίων στην αγορά, εγείρεται ένα ερώτημα. Οφείλουν να αντικατασταθούν όλα τα βιβλία με διαδραστικά; Μπορεί άραγε αυτή η νέα μορφή βιβλίων να καλύψει κάθε ανάγκη; Η απάντηση είναι προφανής. Φυσικά και δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο. Όσο χρήσιμα κι αν κρίνονται τα διαδραστικά βιβλία, δεν μπορούν να αποτελέσουν μονοπώλιο.

Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, ένα διαδραστικό βιβλίο αποτελεί σημαντικό βοήθημα αναφορικά με την αφομοίωση της γνώσης και την ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων. Ωστόσο, το βιβλίο στην παραδοσιακή του μορφή παραμένει μια κλασική επιλογή που οξύνει το πνεύμα και εμπλουτίζει την φαντασία του αναγνώστη. Σε κάθε εποχή, ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο, χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και βιώματα, το βιβλίο πάντοτε θα είναι πολύτιμο όπλο στα χέρια των αναγνωστών.

Πειραματιστείτε λοιπόν με τα διαδραστικά βιβλία, χωρίς να παραγκωνίζετε την κλασική μορφή του βιβλίου που συντρόφευσε τόσες γενιές στο πέρασμα του χρόνου.

Τα Βιβλία Αποτελούν Θησαυρούς για Όλους μας

Μια πλούσια βιβλιοθήκη αποτελεί ίσως τον σπουδαιότερο θησαυρό για ένα σπίτι. Αν και με την σύγχρονη μορφή που έχει λάβει η εκπαίδευση και η αφομοίωση της γνώσης τα βιβλία έχουν σταματήσει να είναι προσιτά, δεν παύουν να συντροφεύουν τον καθένα και να τον βοηθούν στην όξυνση του πνεύματός του.

Γιατί λοιπόν οφείλουμε όλοι μας να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στα βιβλία και να μην τα παραγκωνίζουμε, προς χάριν της ευκολίας;

Οφέλη που Απορρέουν από το Διάβασμα

Πολλά οφέλη απορρέουν από το διάβασμα, καθιστώντας τα βιβλία πολύτιμα. Ορισμένα από αυτά είναι και τα εξής:

  • Ακονίζουν το μυαλό: Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, το κάθε βιβλίο οξύνει το πνεύμα του αναγνώστη. Τον βοηθά να ξεκινήσει να σκέφτεται και να διευρύνει τους ορίζοντές του. Γνωστικά, τον βοηθά να συγκεντρώνεται και να αφομοιώνει τη γνώση με τρόπο προσιτό. Γι’ αυτό και το διάβασμα ενός βιβλίου δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τα τεχνολογικά βοηθήματα που έχουν κάνει την παρουσία τους αισθητή τα τελευταία χρόνια.
  • Εμπλουτίζουν τη φαντασία: Χωρίς οπτικά ερεθίσματα και με σύμμαχο μονάχα τις περιγραφές, οι αναγνώστες επεξεργάζονται τις πληροφορίες και λειτουργούν με τη φαντασία τους. Συνεπώς, εξασκούν όχι μόνο το πνεύμα τους αλλά και συγκεκριμένα τη φαντασία τους. Κάτι τέτοιο θα τους φανεί πολύ χρήσιμο στη ζωή, σε πολλές εκφάνσεις της.
  • Αποτελούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία: Πόσες φορές δεν έχετε ανοίξει ένα καινούριο βιβλίο, με τη μυρωδιά των σελίδων του να σας ταξιδεύει μακριά; Ένα βιβλίο μπορείς να το αγγίξεις, να το περιεργαστείς, να το μυρίσεις, να νιώσεις την ιδιαίτερη υφή του και το εξώφυλλό του. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη εμπειρία, το δίχως άλλο!
  • Βοηθούν τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα: Σε μια εποχή όπου το διαδίκτυο κυριαρχεί, είναι σημαντικό τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν πόσο πολύτιμο είναι το διάβασμα. Χωρίς αυτό, δε νοείται η αρμονική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου. Επομένως, θα πρέπει τα παιδιά από νωρίς να εξοικειώνονται με τη χρήση των βιβλίων – όχι μόνο ως διδακτικό υλικό, αλλά κι ως μέσο ψυχαγωγίας.
  • Ποιοτική ψυχαγωγία: Αναφέρθηκε κι αμέσως πιο πάνω ότι το βιβλίο αποτελεί ψυχαγωγία υψηλής ποιότητας. Αντί να προτιμάται λοιπόν η εύκολη λύση της τηλεόρασης ή του διαδικτύου, αξίζει να έρθει ο καθένας μας σε επαφή με το διάβασμα ενός βιβλίου. Με αυτό τον τρόπο, θα μπει σε κόσμους ανεξερεύνητους και θα μπορέσει να ελευθερωθεί ενώ ψυχαγωγείται.

Σε έναν κόσμο όπου τα πάντα είναι αναλώσιμα, το βιβλίο αποτελεί μία αναλλοίωτη αξία. Πρόκειται για μια κλασική επιλογή ως προς την απόκτηση γνώσεων, εμπειριών αλλά και ποιοτικής ψυχαγωγίας. Ένα βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας και στους αγαπημένους μας.

Πηγαίνοντας κόντρα στην εποχή της ευκολίας, το βιβλίο προϋποθέτει σκέψη και δυσκολία, τουλάχιστον φαινομενικά. Μέσα από ένα βιβλίο, ο αναγνώστης ταξιδεύει σε κόσμους μυστικούς και άγνωστους για εκείνον μέχρι εκείνη την στιγμή.

Ως εκ τούτου, καταλαβαίνει κανείς την σπουδαιότητα των βιβλίων. Το διάβασμα είναι η μοναδική ασχολία που επιτρέπει στον αναγνώστη να απελευθερωθεί πνευματικά, να γίνει πιο οξυδερκής και να ακουμπήσει τα όνειρά του, όπου κι αν βρίσκεται.