By - florasfun

Τέλος τα Μνημόνια: Τι Σημαίνει για την Ελλάδα

Στις 21 Αυγούστου 2018, ένα ιστορικό γεγονός έλαβε χώρα. Η Ελλάδα βγήκε τυπικά από την εποχή των μνημονίων και εισήλθε σε μία νέα περίοδο. Ωστόσο, αυτό το ορόσημο συνοδεύτηκε από ποικίλα σχόλια. Κάποια από αυτά υπήρξαν θετικά και μετέφεραν μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον. Όμως κάποια άλλα ήταν επικριτικά, ειρωνικά ή στην καλύτερη περίπτωση γλυκόπικρα και δύσπιστα.

Άλλαξε πράγματι κάτι για τη χώρα, με την πάροδο του καλοκαιριού του 2018; Τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα; Αυτό που όλοι παραδέχονται είναι το γεγονός ότι η χώρα έχει πραγματοποιήσει τεράστιες θυσίες. Οι πολίτες έχουν δει το κατά κεφαλήν εισόδημά τους να συρρικνώνεται, ενώ η ανεργία έχει κάνει ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Οι νέοι επιστήμονες βρίσκουν διέξοδο στο εξωτερικό, ενώ πολλοί ανειδίκευτοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία επιλέγουν τη μετανάστευση ως μόνο τρόπο να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες (avfukter garasje og kjeller).

Μέσα από σκληρά μέτρα, η κυβέρνηση επεδίωξε να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του ελληνικού κράτους και να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι υπάρχει θέληση για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως φαίνεται μάλιστα από τις αντιδράσεις, πέτυχε τον σκοπό της. Με την ολοκλήρωση των μνημονίων, επιτέλους η Ελλάδα εισέρχεται σε μία περίοδο με αισιόδοξα μηνύματα και καλές προϋποθέσεις για το αύριο. Οι φόροι γίνονται σιγά σιγά ελαφρύτεροι, αν και ακόμη υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.

Πάνω απ’ όλα, το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό φαίνεται πως αυξάνεται καθημερινά. Υπάρχουν πολλοί επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις στη χώρα λόγω των θετικών βάσεων που έχουν δομηθεί. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει φυσικά να συνεχιστούν, ενώ και εδώ δε λείπουν τα κακώς κείμενα και οι καθυστερήσεις σε ριζοσπαστικές αποφάσεις. Όμως, ακόμη και με αυτό τον τρόπο χτίζεται ένα περιβάλλον που εμπνέει ασφάλεια και σταθερότητα.

Σαφώς και οι πολίτες δεν θα παρατηρήσουν ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα, επειδή τυπικά η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια. Αυτό που θα συμβεί όμως σχετίζεται με την αλλαγή του κλίματος. Η ανεργία έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται αισθητά, την ίδια στιγμή που ξεκινούν οι συζητήσεις για επιπλέον παροχές σε όσους το έχουν ανάγκη. Στο μισθολογικό κομμάτι και στο κομμάτι των συντάξεων, εκεί που παλαιότερα υπήρχαν μόνο μειώσεις, τώρα υπάρχει το ενδεχόμενο αυξήσεων.

Είναι φυσικό να επικρατεί η δυσπιστία απέναντι σε τόσο μεγάλες αλλαγές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Αυτό που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, όμως, είναι το γεγονός ότι τα μνημόνια αποτέλεσαν μια από τις σημαντικότερες δοκιμασίες για τη χώρα. Και απέναντι σε αυτή τη δοκιμασία, φαίνεται πως ο ελληνικός λαός έχει βγει νικητής. Η μάχη υπήρξε βάναυση και τα θύματα πολλά. Στο τέλος του πολέμου όμως αυτό που μετρά περισσότερο είναι η επιβίωση. Και η Ελλάδα δείχνει πως έχει ήδη επιβιώσει και στέκεται σιγά σιγά στα πόδια της (luftfukter test).

Επομένως, αν και η ζωή του καθενός μετά τα μνημόνια ίσως να μην έχει άμεσες αλλαγές και βελτιώσεις, εντούτοις η ουσία είναι πως η οικονομία της χώρας ενισχύεται συνεχώς. Χτίζονται οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον, πάντοτε με την καθοδήγηση της Ευρώπης και με συμβουλές προς αποφυγή παρόμοιων δυσάρεστων καταστάσεων. Αξίζει να δούμε όλοι αυτή την αλλαγή, η οποία έχει ξεκινήσει να παίρνει μορφή…

© 2021   www.florasfun.gr